KALAP ÉS SIPKA
MÚZEUM

NAGYDOROG
KOSSUTH U. 51.

A kalap- és sipkagyûjtemény állandó kiállítás, folyamatosan megtekinthetõ bejelentkezéssel, a látogatás ingyenes!
Munkanapokon 10 -18 óra között
bejelentkezés a Kalapmúzeum melletti Könyvtárban, Fõfai Mirtillnél: telefon: 06 75 532 085 ill.06 20 389 5955.
Munkaszüneti napokon: Markó János (Jókai u. 7. Telefon: 06 75 332 413)


Az alapító Stockinger Artur Nagydorog volt plébánosa.

"Igyekeztem Jézusomat, Szûzanyámat, híveimet és szegény magyar nemzetemet szolgálni."

STOCKINGER ARTUR (írásaiból szerkesztett könyv: A Puszták Plébánosa)

plébános Szekszárdon született 1926. novemberében. Egész életét a tolnai dombok között töltötte, ez meghatározta e táj iránti vonzalmát, szeretetét. Káplánéveit Újpetrén, Villányban töltötte. 1974-tõl haláláig (1994) Nagydorog plébánosa volt.

A világra való kitekintés és az emberekkel való ismerkedés vágya hajtotta újabb és újabb utazásain. Módszeresen figyelte a különbözõ népek jellegzetes vonásait, szinte antropológusként ismerte az embertípusokat.

Kívánságának megfelelõen kerül bemutatásra féltve õrzött kalapgyûjteménye. A gyûjtemény nem tudományos szemléletû, hanem a világra nyitott ember – a jóérzékû amatõr gyûjtõ – érdeklõdését tükrözi. Sokszínûsége és változatos gazdagsága azonban jól szolgálja a plébános úr mindenkori szándékát: szórakoztat, emlékeztet és tanít.

KALAPOK, SIPKÁK ÖLTÖZETEK A KIÁLLÍTÁSON

A kiállításon több, mint 160 kalap és sipka látható a világ számos tájáról, Európából (Anglia, Skócia, Olaszország, Balkán, Skandinávia, Spanyolország) Afrikából (Tunézia), Ázsiából (Törökország, Japán, Kína, Mongólia, Közép-Ázsia, Közel-Kelet) és Észak-Amerikából. A magyar kalapviseletet sok jellegzetes fejfedõ képviseli. Számos jelegzetes öltözék teszi életszerûbbé és színesebbé a kiállítást. Stockinger Artur néhány személyes tárgya, idézi fel a gyûjtõ-utazó-tanító plébános személyiségét.


E-mail: kalapmuzeum@kalapmuzeum.hu

vissza a kezdõlapra